Vad är Teaterskolan?

Sommarteatern tillsammans med Medborgarskolan erbjuder en unik möjlighet för barn, ungdomar och vuxna att lära sig mer om teater, musikal och sång. Våra kurser är utformade för att passa alla nivåer, från nybörjare till erfarna skådespelare som vill utveckla sina färdigheter ytterligare.


Du har kanske sett Sommarteaterns familjemusikal som varje sommar spelas vid Åbergs Trädgård? Alla skådespelare på scenen har antingen varit med i teaterskolan eller deltar fortfarande för att lära sig nya saker. Våra ledare på teaterskolan är skådespelare från ensemblen, vilket garanterar att våra elever får lära sig från de allra bästa. Teaterskolan och Sommarens föreställning är dock två olika projekt.


Under terminen tränar eleverna en gång i veckan tillsammans med sin grupp. De får lära sig allt från röst- och kroppskontroll till att bygga upp sin karaktär och läsa manus. Vi uppmuntrar våra elever att utmana sig själva och att tänka utanför boxen för att upptäcka sin fulla potential.


Steg 1-3, steg vuxen och musikalgrupperna avslutar varje termin eller läsår med en föreställning för familj och vänner där eleverna visar upp allt de lärt sig under terminen. Detta är en fantastisk möjlighet för eleverna att visa upp sina färdigheter och förbättra sin självkänsla och självförtroende. Dessutom är det en rolig och minnesvärd upplevelse för alla inblandade.


Vi tror på att lära genom att göra och på att ha kul samtidigt. Därför är våra kurser både roliga och utmanande samtidigt som de ger våra elever möjligheten att utvecklas och lära sig nya färdigheter. Så oavsett om du är intresserad av att lära dig teater för första gången eller om du vill ta dina färdigheter till nästa nivå, har vi en kurs för dig!


Teaterskolan har grupper för alla åldrar med start vid 3 år. Våra grupper är uppdelade efter olika steg, som både symboliserar ålder och om de är avancerade eller för nybörjare/fortsättning. Läs nedan om alla våra grupper och anmäl dig.


Vi ser fram emot att välkomna dig till vår teaterskola och dela med oss av vår passion för teater och musikal. Kom och upplev magin!


För att delta i Teaterskolan behöver eleven vara medlem i föreningen Sommarteatern i Ystad. Medlemskapet gäller alltid från 1 Juni till 31 Maj varje år. Vid anmälan till Teaterskolan kommer eleven att få en faktura både för kursavgiften och för medlemsavgiften. Har eleven ett aktivt medlemskap vid anmälan så betalas endast kursavgiften.


Vi repeterar i vår teaterlokal på regementet i Ystad.

Adress: Björnstjernegatan 18, 27139

KURSUTBUD FÖR HÖSTTERMINEN 2023

Klicka på bilden nedan för att förstora. Här ser du vårt kursutbud för höstterminen 2023. Vill du läsa mer om vad de olika kurserna innehåller så finner du detta längre ner på sidan tillsammans med knapp med anmälan.

VÅRA KURSER

TEATERKIDZ

Teaterkidz är vår nya kurs för barn mellan 3 till 6 år som älskar att leka och utforska. Här får barnen prova på teater, dans och sång på ett roligt och lekfullt sätt. Under kursen kommer vi att fokusera på lek och kreativitet för att ge barnen en positiv upplevelse av teatern. Vi kommer att experimentera med teaterkläder och spela olika roller, samtidigt som vi övar på att samarbeta med andra och bli bekväma på scen.


Varje lektion är 45 minuter lång. Vi vill att varje barn i Teaterkidz ska känna sig trygg och bekväm under hela kursen. Av den anledningen ska varje barn ha med en förälder/släkting vid varje tillfälle som kan hjälpa till med toalettbesök och annat som behövs. På så sätt kan vi fokusera helt på att ha kul och utforska teatern tillsammans!Vi ser fram emot att välkomna er till en lekfull och kreativ stund tillsammans på Teaterkidz!

Ledare: Alicia Nilsson, Hilda Mårtensson
Kursavgift: 795 kronor/termin
Hösttermin: Vecka 35 - Vecka 49

STEG 1

Steg 1 - vår kurs för barn i åldrarna

7 till 11 år som vill upptäcka en spännande värld av teater! Under vår kurs kommer ditt barn att lära sig grunderna i teaterkonsten, inklusive hur man agerar och blir bekväm på scenen, talar högt, sjunger och samarbetar med andra på scenen. Det är också en fantastisk möjlighet för ditt barn att ha kul och utveckla sin självkänsla!


Under kursens 14 veckor kommer ditt barn att få träna på en mängd olika teaterövningar och lekar för att förbättra sina färdigheter och bygga självförtroende. Våra kunniga lärare kommer att guida och uppmuntra varje elev för att hjälpa dem att nå sin fulla potential. Vi tror att varje barn har en unik talang som väntar på att upptäckas och vår kurs är den perfekta platsen att göra det på.

Ledare: Titta på översikten ovan
Kursavgift: 895 kronor/termin
Hösttermin: Vecka 35 - Vecka 49
Föreställning: Helgen vecka 49

STEG 2

Steg 2 - vår kurs för barn och ungdomar i åldrarna 12 till 17 år som vill ta sina teaterfärdigheter till nästa nivå! Under vår kurs kommer eleverna att arbeta djupare med helheten av en föreställning, inklusive teater/skådespeleri och sång/musik. Detta är den perfekta kursen för ambitiösa och kreativa ungdomar som vill ta sitt teaterintresse till nästa nivå och utveckla sin självkänsla samtidigt!


Under kursens 14 veckor kommer ditt barn att få chansen att arbeta med en mängd olika teaterövningar och lekar för att förbättra sina färdigheter inom agerande, röstkontroll, sång och koreografi. Vi fokuserar också på att utveckla elevens analysförmåga, så att de kan ta sig an mer komplexa karaktärer och berättelser.

Ledare: Titta på översikten ovan
Kursavgift: 995 kronor/termin
Hösttermin: Vecka 35 - Vecka 49
Föreställning: Helgen vecka 49

STEG 3

Har du gått i teaterskolan under många terminer och längtar efter nya utmaningar? Då är Steg 3 teatergruppen för dig! Vår grupp är exklusivt utformad för elever i åldrarna 12 till 17 år som har en gedigen bakgrund inom teaterskolan och är redo att ta steget mot en högre nivå.


I Steg 3 arbetar eleverna med en mängd olika teaterövningar och lekar för att förbättra sina färdigheter inom agerande, röstkontroll, sång och koreografi. Vi fokuserar också på att utveckla elevens analysförmåga, så att de kan ta sig an mer komplexa karaktärer och berättelser.


Till skillnad från Steg 1 och Steg 2 repeterar Steg 3 under två terminer innan de gör sin föreställning. Detta ger utrymme för att utforska och utmana sig själv med svårare föreställningar och produktioner. Under ett helt läsår kommer eleverna att få repetera och finslipa sin föreställning för att kunna leverera en otrolig upplevelse på scenen.


"Steg 3" är inte bara en plats för att utveckla teaterfärdigheter, utan också en plats för att bygga vänskapsband och uppleva en stark gemenskap med andra ambitiösa teaterentusiaster.


Ledare: Titta på översikten ovan
Kursavgift: 995 kronor/termin
Hösttermin: Vecka 35 - Vecka 49
Vårtermin: Vecka 4 - Vecka 20 eller 21
Föreställning:  Helgen vecka 20 eller 21

SÅNG & KÖR

Välkommen till "Sång & Kör" - en helt nyskapad grupp för barn och unga mellan 10-17 år som älskar att sjunga och vill utforska kraften i sångens värld! Oavsett om du redan är en erfaren sångare eller har en passion för att utforska din röst, är du hjärtligt välkommen att bli en del av vår spännande ensemble.


"Sång & Kör" är en grupp där vi arbetar med sånger och låtar, både som solister och i kör. Här får du möjlighet att utveckla din sångteknik, utforska olika musikaliska genrer och låta din röst stråla.


Det bästa är att du kan vara med i "Sång & Kör" oavsett om du redan är med i en annan teatergrupp eller om du är helt ny hos oss. Vi välkomnar alla som har en passion för sång och vill bli en del av vår musikaliska gemenskap.


Genom att vara en del av "Sång & Kör" får du möjlighet att växa som sångare, bygga självförtroende och utforska din kreativitet. Vi tror på betydelsen av att skapa en inkluderande och stöttande miljö där du kan utvecklas och blomstra.

Ledare:
Olivia Eriksson, Frida Ljunggren
Kursavgift:
895 kronor/termin
Hösttermin:
Vecka 35 - Vecka 49

TEATER FÖR ALLA

Välkommen till vår spännande och inkluderande teatergrupp för barn, unga och vuxna med olika förmågor! Här får du möjlighet att utforska din inre teaterstjärna och släppa loss dina teaterdrömmar.


Vi är en helt ny teatergrupp som välkomnar alla oavsett funktionsvariationer. Vår grupp är en plats för samhörighet, glädje och kreativt uttryck där vi tillsammans skapar magi på scenen. Varje vecka träffas vi under en timme för att utforska teaterns värld och utveckla våra talanger.


Här hos oss är det viktigaste att ha kul och vara med i en gemenskap där olikheter firas. Vi tror på kraften i teatern för att stärka självförtroendet och utveckla kommunikationsförmågan. Genom improvisation, rollspel och kreativa övningar får du utforska olika karaktärer och uttryckssätt.


Vårt erfarna och entusiastiska ledarteam är dedikerade till att skapa en trygg och stödjande miljö för alla deltagare. Vi strävar efter att skapa en atmosfär där varje individ kan blomstra och känna sig sedd och hörd. Så oavsett om du har drömt om att stå på scenen sedan länge eller om du är nyfiken på att utforska teatern för första gången, är du hjärtligt välkommen att bli en del av vår teatergrupp. Ta chansen att träffa nya vänner, ha roligt och utforska teaterns fantastiska värld tillsammans med oss.

Ledare: Carola Lind, Frida Ljunggren
Kursavgift: 895 kronor/termin
Hösttermin: Vecka 35 - Vecka 49

STEG VUXEN (A)

Välkommen till Steg Vuxen A - vår dynamiska teatergrupp som välkomnar både nybörjare och erfarna teaterentusiaster! Vi tror på kraften av mångfald och att varje individ har något unikt att bidra med. Genom att ha en mix av olika erfarenhetsnivåer skapar vi en grupp där vi kan lära av varandra och växa tillsammans.


Vårt främsta mål är att alla ska ha roligt och känna sig inspirerade i vårt arbete med teater, sång och dans. Vi kommer att sätta upp en spännande egenskriven föreställning som kommer att inkludera låtar som alla känner igen och älskar. Våra ledare kommer att skapa en berättelse som vi tillsammans kommer att utforska och gestalta. Du kommer ha möjligheten att skapa din egen karaktär och vara med och påverka föreställningens utveckling.


För att ge oss tillräckligt med tid och utrymme att skapa något fantastiskt, kommer vi att repetera föreställningen under två terminer. Vi kommer att repetera med glädje och engagemang för att leverera en minnesvärd föreställning som kommer att visas upp under helgen vecka 22.


Så om du är sugen på att utmana dig själv, utforska teater, sång och dans och vara en del av en kreativ gemenskap, då är Steg Vuxen A platsen för dig

Ledare: Hannes Nilsson, Ellen Leufstedt
Kursavgift: 1050 kronor/termin
Hösttermin: Vecka 35 - Vecka 49
Vårtermin: Vecka 4 - Vecka 22
Föreställning: Helgen vecka 22

STEG VUXEN (B)

Välkommen till Steg Vuxen B - en teatergrupp där kreativitet och gemenskap frodas! Steg Vuxen B är en låst ensemble, sammansatt av teaterföräldrar till våra äldre medlemmar. Tillsammans arbetar vi mot ett gemensamt mål: att ha roligt och utforska teater, sång och dans.


I denna spännande teatergrupp ges alla möjligheten att visa upp sina talanger och utveckla sina kunskaper inom scenkonst. Vårt projekt sträcker sig över två terminer, vilket ger oss gott om tid att repetera och förbereda vår egen unika föreställning. I Steg Vuxen B finns inga begränsningar eller rätt eller fel – det handlar om att våga testa nya saker och utmana sig själv. Helgen vecka 20 visar vi upp vårt arbete för vänner och familj.


Ledare: Anna Ståhl, Ellen Leufstedt
Kursavgift: 1050 kronor/termin
Hösttermin: Vecka 35 - Vecka 49
Vårtermin: Vecka 4 - Vecka 20
Föreställning: Helgen vecka 20

MUSIKAL GUL

Välkommen till Musikal Gul - en låst teatergrupp för ungdomar som har varit medlemmar i föreningen under en lång tid. Tillsammans strävar vi efter att skapa en spektakulär musikal i två akter, där sång, dans och teater smälter samman till en magisk helhet.

I denna avancerade musikalensemble får eleverna möjlighet att utveckla sina talanger och fördjupa sig i sina karaktärer. 

Under två terminer kommer vi att ägna oss åt att repetera och förbereda vår föreställning. Varje elev kommer att få möjlighet att utveckla sina sång, teater och dansfärdigheter samt förbättra sin sceniska närvaro. 

Vecka 20 är det dags för oss att visa upp resultatet av vårt hårda arbete på den stora scenen i Öja, där sommarteatern håller till. Det är en storslagen upplevelse när vi bjuder in våra vänner, familjer och en publik fylld av förväntan. Vår föreställning kommer att vara full av färg, energi och passion. Vi kommer att ta publiken med på en resa genom våra karaktärers berättelser och skapa minnen som varar för evigt.

Men det är inte allt! Under sommaren kommer vi även att ge vår föreställning som "nattföreställning" efter några av sommarteaterns ordinarie sommarföreställningar.

Ledare: Ellen Leufstedt, Jimmy Johansson
Kursavgift: 1195 kronor/termin
Hösttermin: Vecka 35 - Vecka 49
Vårtermin: Vecka 4 - Vecka 20
Föreställning: Helgen vecka 20

MUSIKAL LILA

Välkommen till Musikal Lila - en låst teatergrupp för ungdomar som har varit medlemmar i föreningen under en lång tid. Tillsammans strävar vi efter att skapa en spektakulär musikal i två akter, där sång, dans och teater smälter samman till en magisk helhet.

I denna avancerade musikalensemble får eleverna möjlighet att utveckla sina talanger och fördjupa sig i sina karaktärer.

Under två terminer kommer vi att ägna oss åt att repetera och förbereda vår föreställning. Varje elev kommer att få möjlighet att utveckla sina sång, teater och dansfärdigheter samt förbättra sin sceniska närvaro.

Vecka 21 är det dags för oss att visa upp resultatet av vårt hårda arbete på den stora scenen i Öja, där sommarteatern håller till. Det är en storslagen upplevelse när vi bjuder in våra vänner, familjer och en publik fylld av förväntan. Vår föreställning kommer att vara full av färg, energi och passion. Vi kommer att ta publiken med på en resa genom våra karaktärers berättelser och skapa minnen som varar för evigt.

Men det är inte allt! Under sommaren kommer vi även att ge vår föreställning som "nattföreställning" efter några av sommarteaterns ordinarie sommarföreställningar.

Ledare: Ellen Leufstedt, Jimmy Johansson
Kursavgift: 1195 kronor/termin
Hösttermin: Vecka 35 - Vecka 49
Vårtermin: Vecka 4 - Vecka 21
Föreställning: Helgen vecka 21

MUSIKAL RÖD

Välkommen till Musikal Röd - en låst teatergrupp för ungdomar som har varit medlemmar i föreningen under en lång tid. Tillsammans strävar vi efter att skapa en spektakulär musikal i två akter, där sång, dans och teater smälter samman till en magisk helhet.

I denna avancerade musikalensemble får eleverna möjlighet att utveckla sina talanger och fördjupa sig i sina karaktärer. Musikal Röd arbetar med en egenskriven musikal med låtar som använts i andra musikaler och sammanhang. 

Under två terminer kommer vi att ägna oss åt att repetera och förbereda vår föreställning. Varje elev kommer att få möjlighet att utveckla sina sång, teater och dansfärdigheter samt förbättra sin sceniska närvaro.

Vecka 21 är det dags för oss att visa upp resultatet av vårt hårda arbete på den stora scenen i Öja, där sommarteatern håller till. Det är en storslagen upplevelse när vi bjuder in våra vänner, familjer och en publik fylld av förväntan. Vår föreställning kommer att vara full av färg, energi och passion. Vi kommer att ta publiken med på en resa genom våra karaktärers berättelser och skapa minnen som varar för evigt.

Men det är inte allt! Under sommaren kommer vi även att ge vår föreställning som "nattföreställning" efter några av sommarteaterns ordinarie sommarföreställningar. 

Ledare: Hannes Nilsson, Alicia Nilsson
Kursavgift: 1195 kronor/termin
Hösttermin: Vecka 35 - Vecka 49
Vårtermin: Vecka 4 - Vecka 21
Föreställning: Helgen vecka 21

SÅNGGRUPP

Sånggrupp med Anna fortsätter