Vad är teaterskolan?

Sommarteatern tillsammans med Medborgarskolan erbjuder teater/musikal
och sångkurser för barn, ungdomar och vuxna. Sommarteatern har varje år sin välbesökta familjemusikal på sommaren ute vid Åbergs Trädgård. Har du varit och tittat? Alla skådespelare på scenen har antingen varit med i teaterskolan eller deltar fortfarande i teaterskolan för att lära sig nya saker. Ledarna till alla grupperna är skådespelare från ensemblen. I slutet av terminen spelas en föreställning för familj och vänner upp, där eleven visar tillsammans med de andra eleverna vad de arbetat med under terminens gång. Man repar med sin grupp en gång i veckan.

Teaterskolan har grupper för alla åldrar med start vid 7 år. Våra grupper är uppdelade efter olika steg, som både symboliserar ålder och om de är avancerade eller för nybörjare/fortsättning. Läs nedan om alla våra grupper och anmäl dig till höstterminen.
 

Teaterskolan pågår under en termin för Steg 1–2 och två terminer för Steg 3–5 och Steg Vuxen-grupperna, en gång i veckan. Ledarna skriver ett manus och väljer den föreställning som gruppen ska repa på under kursens gång. Rollerna delas ut av ledarna beroende på tidigare visad kunskap och vad som utvecklar varje elev.

Medlemskap i föreningen kostar 350 kronor och medlemskapet är giltigt 1 Juni – 31 Maj. Inför höstterminen betalar eleven både kursavgift och medlemsavgift.

Plats

på regementsområdet bredvid Ystad Studios.

Ledare

Teaterskolans ledare är alla skådespelare i Sommarteaterns
huvudensemble.
 

KURSUTBUD FÖR VÅRTERMINEN 2023

Klicka på bilden nedan för att förstora. Här ser du vårt kursutbud för vårterminen 2023. Anmälan gör du på knappen nedan. Vill du läsa mer om vad de olika kurserna innehåller så finner du detta längre ner på sidan. 

Steg 1–2

STEG 1

Teatergruppen Steg 1 är för barn 7 – 11 år. Under terminens gång kommer eleverna arbeta med teaterns grunder. Exempel på områden som kommer beröras: Agera och bli bekväm på scen, tala högt, sjunga, samarbeta med andra på scen och naturligtvis ha kul. Gruppen repar 14 tillfällen och spelar sedan upp den föreställning de repat på hela terminen för familj och vänner. Det är ingen skillnad på A- och B-grupper utan det är enbart olika tider.
STEG 1
Kursavgift850 kr/termin
Termin: Vecka 4 - 19
(14 reptillfälle á 1 timme + 1 föreställningsdag)

STEG 2

Teatergruppen Steg 2 är för barn/ungdomar 12 år – 17 år. Under
terminens gång kommer eleverna arbeta djupare med helheten av en föreställning. Både inom teater/skådespeleri och sång/musik. Exempel på områden som kommer beröras: Agera och bli bekväm på scen, tala högt, sjunga, enkel koreografi, samarbeta med andra på scen, analysera en karaktär, se helheten av hur man gör en föreställning och naturligtvis ha roligt! Det är ingen skillnad på A- och B-grupper utan det är enbart olika tider. Gruppen repar 14 tillfällen och spelar sedan upp den föreställning de repat på hela terminen för familj och vänner. 
STEG 2
Kursavgift: 950 kr/termin
Termin: Vecka 4 - 19
(14 reptillfälle á 1,5 timme + 1 föreställningsdag)

Steg 3–5

Steg 3, Steg 4 och Steg 5 är stängda ungdomsgrupper med elever som gått i teaterskolan under en lång tid. Det är avancerade grupper som repar dubbeltermin och framför sin föreställning i slutet på vårterminen 2023. Detta ger extra utrymme för djupare karaktärsanalyser, djupare sångtekniker och skådespelartekniker. Under terminens gång jobbar eleverna med en svårare musikal i två akter. Mycket sång - både solo och i grupp, koreografier och både långa och korta scener. Eleverna arbetar också med att lära sig helheten av en föreställning, att spela både i fokus/utanför fokus och att hela ensemblen behövs. Slutligen presenterar gruppen sin föreställning i slutet av andra terminen ute på sommarteaterns stora scen vid Åbergs Trädgård.

Steg 3

Kursavgift: 950 kr/termin

Hösttermin: Vecka 35 - 49
(14 reptillfälle á 1,5 timme)

Vårtermin: Vecka 4 - 20
(17 reptillfälle á 1,5 timme + föreställningsdag)

Steg 4

Kursavgift: 1100 kr/termin

Hösttermin: Vecka 35 - 49
(14 reptillfälle á 1,5 timme)

Vårtermin: Vecka 4 - 21
(18 reptillfälle á 1,5 timme + föreställningsdag)

Steg 5

Kursavgift: 1200 kr/termin

Hösttermin: Vecka 35 - 49
(14 reptillfälle á 2 timmar)

Vårtermin: Vecka 4 - 20
(17 reptillfälle á 2 timmar + föreställningsdag)

Steg Vuxen

Teatergruppen Steg Vuxen och Vuxen Avancerad är grupper för 18+. Gruppen är för dig som är sugen på att stå på scen, skådespela och sjunga. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller proffs. Blandningen kommer göra att alla i gruppen utvecklas. Exempel på områden som kommer beröras: Agera och bli bekväm på scen, tala högt, sjunga med olika sångtekniker, samarbeta med andra på scen, analysera en karaktär, se helheten av hur man gör en föreställning och naturligtvis ha roligt! Gruppen repar 14 tillfällen på hösten och minst 17 tillfällen på våren och spelar sedan upp den föreställning de repat på hela året inför familj och vänner.

Steg Vuxen

Kursavgift: 950 kr/termin

Hösttermin: Vecka 35 - 49
(15 reptillfälle á 1,5 timme)

Vårtermin: Vecka 4 - 22
(19 reptillfälle á 1,5 timme + föreställningsdag)

Steg Vuxen Avancerad

Kursavgift: 950 kr/termin

Hösttermin: Vecka 35 - 49
(15 reptillfälle á 1,5 timme)

Vårtermin: Vecka 4 - 20
(17 reptillfälle á 1,5 timme + föreställningsdag)

Sånggrupper

En nyhet i kursutbudet inför Hösten 2021 är sånggrupper. Det kommer att vara max 4 deltagare per grupp som aktivt och passivt kommer att arbeta med sång och sångtekniker, framförande och uttryck. Deltagarna kommer att lära av varandra och coachas av ledaren i gruppen. 60 minuter i veckan kommer deltagarna att arbeta med låtar som solister men även sång i par och andra konstellationer. Resultatet kommer att visas inför släkt och vänner i slutet av terminen. Sånggrupper är för dig som är 15 år eller äldre.
Kursavgift: 750 kr/termin

Hösttermin: Vecka 35 - 49
(14 träffar á 1 timme)

Vårtermin: Vecka 4 - 19
(14 träffar á 1 timme)