Om föreningen

Om föreningen

Sommarteatern i Ystad har funnits som förening i över 20 år och har ungefär 300 medlemmar med både barn, unga och vuxna. Uppdraget som konstnärliga ledare gavs 2012 över till Anna Ståhl och Hilda Ståhl som tillsammans med Hannes Nilsson, arbetsgruppen, styrelsen och alla medlemmar byggt upp Sommarteatern till vad det är idag.

Föreningen har många olika projekt igång under året med bland annat teaterskola för barn, ungdomar och vuxna på höst och vårterminer. Men det är på sommaren som föreningen har sin stora satsning. Varje sommar i fyra veckors tid, 25 föreställningar, sätter teatern upp en storsatsad familjemusikal med egenskrivet manus och egenskriven musik på sin utomhusscen vid Åbergs trädgård i Öja.

Föreningen har en stark tro på att - Alla är lika viktiga, oavsett roll eller scentid. Därför producerar vi en storslagna produktioner där ensemblen samarbetar och skapar föreställningar av professionell kvalitet för fullsatta läktare. 

Alla som är medlemmar i sommarteatern lär sig och arbetar aktivt med sammanhållning, samarbete, goda värderingar och skapar av detta, fina människor som kan ta sig an världen.

Sommarteater | Familjemusikal

Sommarteatern har ca 5000 besökare till sin huvudföreställning under sina fyra spelveckor varje sommar vilket ger ett snitt på ca 210 personer per föreställning. 

Musikalerna är alltid baserade på kända verk, såsom Askungen, Lilla Sjöjungfrun, Kung Arthur och Törnrosa men skrivs alltid om i egen tappning av föreningens egna manusförfattare Filip Jönsson, Anna Ståhl, Hilda Ståhl och Hannes Nilsson. Föreställningarna riktar sig till ALLA. Oavsett om du är barn eller vuxen, gammal eller ung. Kort och gott riktar sig föreställningen till hela familjen och alla lär se den ur sitt eget perspektiv. Föreställningen får helt nyskriven musik av Frida Green och Christoffer Zaar. Musiken och arrangemangen produceras av Dick Örnå.

På scen står över 45 barn, unga och vuxna som mer eller mindre varje sommar återkommer. Många ur ensemblen har varit med i över 10 år och alla har växt upp på scen tillsammans. Sommarteaterns ensemble är unik 

Sommarteatern vistas, varje sommar, ute i Åbergs trädgård i Öja där både scen, område, läktare, kulisser och kläder tillverkas ideellt av engagerade föräldrar och ungdomar. 

Sommarteaterns egna teaterområde med egen kiosk och grönområden tillsammans med en stor scen och stor läktare med 300 platser är för många en återkommande sommartradition. 


Teaterskolan

Sommarteatern tillsammans med Medborgarskolan erbjuder teater/musikal och sångkurser för barn, ungdomar och vuxna. Sommarteatern har varje år sin välbesökta familjemusikal på sommaren ute vid Åbergs Trädgård. Har du varit och tittat? Alla skådespelare på scenen har antingen varit med i teaterskolan eller deltar fortfarande i teaterskolan för att lära sig nya saker. Ledarna till alla grupperna är skådespelare från ensemblen.
I slutet av terminen spelas en föreställning för familj och vänner upp, där eleven visar tillsammans med de andra eleverna vad de arbetat med under terminens gång. Man repar med sin grupp en gång i veckan.

Teaterskolan har grupper för alla åldrar med start vid 7 år. Våra grupper är uppdelade efter olika steg, som både symboliserar ålder och om de är avancerade eller för nybörjare/fortsättning. 

Teaterskolan pågår under en termin för Steg 1–2 och två terminer för Steg 3–6, en gång i veckan. Ledarna skriver ett manus och väljer den föreställning som gruppen ska repa på under kursens gång. Rollerna delas ut av ledarna beroende på tidigare visad kunskap och vad som utvecklar varje elev.

Teaterskolan är ingången för att sedan medverka på sommarens föreställningar.

Medlemmar

Vill du bli medlem i föreningen? Sommarteatern erbjuder tre olika medlemsskap. Aktiv medlem, VIP-Medlem och Stödmedlem. Läs mer om de olika på knappen "Bli medlem i föreningen".

Vill du bli "Aktiv medlem" finner du vårt kursutbud under fliken Teaterskolan.

 

Styrelsen och viktiga dokument

Sommarteatern leds av verksamhetsansvariga Anna Ståhl, Hilda Ståhl och Hannes Nilsson tillsammans med föreningens styrelse.

Sommarteatern är en ideell förening med en styrelse. Ordförande är Roger Persson Krook, Vice ordförande Charlotte Mårtensson, Kassör Eva Åberg, Sekreterare Kristin Skoog, Vice sekreterare Jane Svensson, Ledamot Helen Zeylon, Ledamot Stefan Månsson, Ungdomsledamot Emelie Resman och Alexander Ståhl.

Föreningen jobbar hårt för allas lika värde. Föreningens motto gällande alla uppsättningar är att "alla är lika mycket värda, oavsett roll eller scentid". 

Barnkonventionen utgör en stor del i varje skapande process. Föreningen har också en strikt drogpolicy. 


Bilagor | Årsmöte

Koncept & Vision

Sommarteatern har existerat som förening sedan 2001 men var flera år innan det en plats där professionella såväl som amatörer kunde leva ut en passion för scenens alla konstformer. I hjärtat av Österlen startade Tommy Hansson det som idag har växt upp till att bli vårt paradis på Åbergs trädgård i Öja. Fanan har sedan dess passerats över till de två hängivna systrarna Ståhl, som tillsammans med en ledningsgrupp och en arbetsgrupp arbetar för att skapa en upplevelse som lämpar sig för alla åldersgrupper.

Varje sommar erbjuder vi en klassisk berättelse, omarbetad för att passa en modern värld. Denna berättelse fylls alltid med helt egenskriven musik som gör mer än att bara föra handlingen framåt. Med sång helt på skånska förmedlar vi även en känsla av familjaritet och tillhörighet som man bara hittar under den bara sommarhimlen.  Genom en unik blandning av komik och dramatik har vi som målsättningen att sudda ut gränserna mellan barn- och vuxenteater till något som inte erbjuds inom vanliga kulturkretsar. Att skapa föreställningar där gamla, unga och alla där i mellan kan lämna med ett leende på läpparna och nya budskap att tänka på. Att sammankoppla generation till generation med ett gemensamt intresse; bra teater helt enkelt.