Romeo & Julia

2023

 

Föreställningen

Två starka släkter fläckar med sin splittring det ljuvliga Verona där vi spelar. Men det är inte det Verona som ni känner igen, och det är inte sagan ni tror er kunna. Sommarteaterns Romeo och Julia är gammal historia berättad på ett helt nytt sätt.


Det är svårt att föreställa sig, men ryktet säger att familjerna Montague och Capulet en gång i tiden var de närmsta av vänner. Nu tittar de knappt åt varandras håll och varje snedsteg ses som en krigsförklaring. Sedan barnsben har Romeo och Julia blivit lärda att avsky varandra, men vad deras föräldrar inte vet är att de i hemlighet hyser helt andra känslor. Allt de vill är att vara tillsammans, men när gamla problem kommer upp till ytan växer fejden mellan släktena sig större än någonsin förut. Deras enda hopp blir då varandra.


Romeo och Julia är en familjemusikal om samhörighet och envishet. Om att ärva trauman och kraften som krävs för att slå sig fri från negativa spiraler. Det klassiska mästerverket får genom Sommarteatern Ystad en helt ny svid, vi befinner oss nämligen i ett vilda västern. Likt alltid finns ett nyskrivet manus, musik av Frida Green och Christoffer Zaar och den där familjära känslan som bara går att hitta på utomhusscenen i Öja. Ett kärleksäventyr för hela familjen fyllt av värme och humor, spänning och dramatik. 1600-talet har aldrig känts så 2023 som just här och just nu.Musiken

Frida Green och Christoffer Zaar tillsammans med Dick Örnå tog sig åter an uppdraget att skapa helt nyskriven musik till föreställningen Romeo & Julia. Detta resulterade i 15 musikaliska verk som gjorde föreställningen till det bättre och 14 av låtarna släpptes på Spotify i juni 2023

Publiken

Sommaren 2023 blev en regnig sommar, men det var inget som stoppade varken vår ensemble eller publiken. Över 4500 personer besökte föreställningen i vått och torrt och totalt spelades 25 föreställningar. Något vi alla kommer komma ihåg är sista speldagen då himlen bestämde sig för att öppna sig och stanna öppen hela dagen. I två stycken "back to back" föreställningar slet ensemblen i ösregn och publiken satt bokstavligen i en sjö. Sista föreställningen var fullsatt och om man brukar säga att inte ett öga var torrt så var det snarare inte en människa var torr. Vi vill tacka publiken på sista föreställningen lite extra då ni gjorde vårt jobb enklare genom att applådera och skratta tillsammmans med oss i denna bisarra situation. 

Personer bakom

Regissör: Hilda Ståhl

Musikregissör: Anna Ståhl

Musik: Frida Green & Christoffer Zaar

Manus: Filip Jönsson, Anna Ståhl, Hilda Ståhl, Hannes Nilsson, Max Ivarsson

Ljudtekniker: Erik Jönsson

Musikproducent: Dick Örnå

Kostym: Eva Åberg

Affisch: Hilda Ståhl

Kommunikation: Hannes Nilsson

Bakom scenen

Under 2016 startades en bakom-scenen-serie på Sommarteaterns Youtube där man fick följa med bakom produktionen.

Säsong 7 började i April 2023 och avslutas i Januari 2024. Under våren publiceras 6 avsnitt kring förarbetet av föreställningen och under hösten publiceras de 14 resterande avsnitten som handlar och visar arbetet bakom scenen på föreställningen Romeo & Julia.

Avsnittet producerades av Hannes Nilsson, My Holmquist,  Ellen Leufstedt, William Schmatz och Alice Zeylon .

Läs mer om avsnitten på vår FandomWikia

Mer...

Manuset

Filip Jönsson, Anna Ståhl, Hilda Ståhl, Hannes Nilsson och Max Ivarsson skrev årets manus med en ny handling, nya karaktärer och nya budskap. Manusgruppen arbetade med manuset i hundratals timmar med start i augusti  2022 och färdigställdes precis i maj 2023.

Professionell filmning

Under Romeo och Julias fjärde spelvecka kom Wallén Media AB till Sommarteatern med uppdrag att spela in hela föreställningen, vilket de också gjorde. Med fyra kameror på läktaren filmade de hela föreställningen i minsta detalj. Man kommer inom kort att kunna köpa filmen på föreställningen på www.sommarteaterplay.com


Sponsorer


 
Stort tack till alla våra samarbetspartners!
Ni gör det möjligt för oss att fortsätta utvecklas och göra det vi älskar!
Sommarteatern