KUNG ARTHUR

2021


Föreställningen

Ett kungarike i kris skriker efter hjälp - utan ledare är Britannia försvarslöst och rivaler världen över ser sin chans att slå till. Folket börjar viska en bortglömd legend om en sten, om ett svärd, och om en kung. Allting vänds upp och ner när denna kung visar sig vara någon helt annan än förväntat.Arthur är en helt vanlig kille som saknar alla de färdigheter som behövs för att kunna leda landet framåt. Men det är så det är skrivet och då också så det ska vara. Arthur drar svärdet och tvingas kämpa mot fördomar, förtryck och förakt i en berättelse om gemenskap under mörka moln. Under resan stöter han på ädla riddare och runda bord. Trollkarlar och magiska väsen. Vänner och fiender.

Sommarteaterns Kung Arthur är en familjemusikal med extra allt. Förvänta dig fantastisk musik, rörande historier, och spännande karaktärer. Allt detta invävt i ett nät av intriger och spänning som tilltalar unga såväl som gamla. ”Kung Arthur” följer numera etablerad tradition att omvandla det gamla till nytt. Familjemusikalen baseras på uråldriga berättelser och skrönor twistade till något sällan skådat. Föreställningen har återigen ett nyskrivet manus av Filip Jönsson, Anna Ståhl, Hilda Ståhl och Hannes Nilsson. Våra låtskrivare Frida Green och Christoffer Zaar återvänder med otroligt bra låtar, som nu är ännu mer invävda i berättelsen.


Musiken

Sommaren 2018 tackade vår trogne låtskrivare David Hansson för sig, efter att ha skrivit låtar till sommarteatern i 11 år och 9 st originalföreställningar. Frida Green & Christoffer Zaar satte tänderna i det svåra och utmanande arbetet att skapa helt nya låtar till föreställningen De Tre Musketörerna som tillsammans med handlingen, skulle hålla ihop hela föreställningen.

Efter månader av arbete färdigställdes 14 låtar rekord tidigt och ensemblen kunde öva på de flesta låtar redan i mars månad. Dick Örnå producerade och arrangerade musiken i vanlig ordning, och gjorde ett enastående jobb med att skapa låtarnas "sound". Filmiskt, dramatiskt och episkt är tre ord som beskriver årets musik.

Årets föreställning fick ett ledmotiv, "Här finns hopp, här finns drömmar, här finns liv ". Delar från låten användes sedan igen, totalt 4 tillfällen för att rama in akterna och handlingen.

Det blev totalt 14 låtar i föreställningen och man fick bland annat höra D'artagnan (Ellen Leufstedt), Musketörerna (Alexander Ståhl, Max Ivarsson, Filip Jönsson), Kardinalen, Milady & Slisken (Hannes Nilsson, Sofie Ericsson, William Schmatz), Drottningen (Elin Malmborg), Värdshussystrarna (Anna Ståhl, Nicole Holmquist) och så klart HELA ensemblen sjunga.

Musiken från De Tre Musketörerna föreställningen finns på iTunes och Spotify . Låtarna filmades in av Wallén Media och släpptes på Youtube under 2020.Publiken

Sommaren 2021 kommer vi alltid att komma ihåg som sommaren vi spelade med regeringens pandemirestriktioner. För att skapa en Covid-19-säker arena med 1 meter mellan varje sällskap kunde vi enbart ta emot 155 personer per föreställning, trots utbyggnad och planer om att ta emot 300 personer.

Att fylla en läktare med 155 personer efter att kulturlivet varit på paus i nästan 1,5 år var inte lätt. Men med en trogen och engagerad publik fyllde vi läktaren med 90% beläggning på våra 25 föreställningar. 

Totalt spelades 25 föreställningar. Kung Arthur drog en begränsad publik på 3500 besökare.

Personer bakom

Regissör: Hilda Ståhl

Musikregissör: Anna Ståhl

Musik: Frida Green & Christoffer Zaar

Manus: Filip Jönsson, Anna Ståhl, Hilda Ståhl, Hannes Nilsson

Ljudtekniker: Erik Jönsson

Musikproducent: Dick Örnå

Kostym: Eva Åberg

Affisch: Hilda Ståhl

Kommunikation: Hannes Nilsson

Digital Marknadsföring: Emma Nilsson


Bakom scenen

Under 2016 startades en bakom-scenen-serie på Sommarteaterns Youtube där man fick följa med bakom produktionen.

 Säsong 4 startades under De Tre Musketörerna och i denna säsong blev avsnitten mer detaljerade men skulle inte överstiga 14 minuter. Denna säsong började i Januari, och första delen av säsongen fick man se avsnitt som handlade om förarbetet. 

Under sommaren släpptes ett par "följ med hos" där man fick följa med några skådespelare under en vanlig dag. Resten av säsongen släpps varje torsdag och kommer pågå under hösten, vilket kommer vara avsnitt som spelades in under spelveckorna.

Avsnittet producerades av Hannes Nilsson, My Holmquist och Elias Iwenstam och redigerades av Hannes Nilsson.

Läs mer om avsnitten på vår FandomWikia

Mer...

Manuset

Filip Jönsson, Anna Ståhl, Hilda Ståhl och Hannes Nilsson skrev årets manus med en ny handling, nya karaktärer och nya budskap. Manusgruppen arbetade med manuset i hundratals timmar med start i augusti  2018 och färdigställdes precis innan årsskiftet 2018/2019.

Professionell filmning

Under De Tre Musketörernas fjärde spelvecka kom Wallén Media AB till Sommarteatern med uppdrag att spela in hela föreställningen, vilket de också gjorde. Med fyra kameror på läktaren filmade de hela föreställningen i minsta detalj. Man kommer inom kort att kunna köpa filmen på föreställningen på Sommarteaterns Vimeo-sida.


Sponsorer


 
Stort tack till alla våra samarbetspartners!
Ni gör det möjligt för oss att fortsätta utvecklas och göra det vi älskar!
Sommarteatern