Kung Arthur

 

Kung Arthur på sommarteatern

Föreställningen

Ett kungarike i kris skriker efter hjälp - utan ledare är Britannia försvarslöst och rivaler världen över ser sin chans att slå till. Folket börjar viska en bortglömd legend om en sten, om ett svärd, och om en kung. Allting vänds upp och ner när denna kung visar sig vara någon helt annan än förväntat.Arthur är en helt vanlig kille som saknar alla de färdigheter som behövs för att kunna leda landet framåt. Men det är så det är skrivet och då också så det ska vara. Arthur drar svärdet och tvingas kämpa mot fördomar, förtryck och förakt i en berättelse om gemenskap under mörka moln. Under resan stöter han på ädla riddare och runda bord. Trollkarlar och magiska väsen. Vänner och fiender.

Sommarteaterns Kung Arthur är en familjemusikal med extra allt. Förvänta dig fantastisk musik, rörande historier, och spännande karaktärer. Allt detta invävt i ett nät av intriger och spänning som tilltalar unga såväl som gamla. ”Kung Arthur” följer numera etablerad tradition att omvandla det gamla till nytt. Familjemusikalen baseras på uråldriga berättelser och skrönor twistade till något sällan skådat. Föreställningen har återigen ett nyskrivet manus av Filip Jönsson, Anna Ståhl, Hilda Ståhl och Hannes Nilsson. Våra låtskrivare Frida Green och Christoffer Zaar återvänder med otroligt bra låtar, som nu är ännu mer invävda i berättelsen.


Musiken

Frida Green och Christoffer Zaar tillsammans med Dick Örnå tog sig åter an uppdraget att skapa helt nyskriven musik till föreställningen Kung Arthur. Detta resulterade i 20 musikaliska verk som gjorde föreställningen till det bättre. 


13 av låtarna släpptes på Spotify redan under våren. Detta gavs möjlighet på grund av pandemin, och är något som kommer att bli en stående tradition.


Publiken

Sommaren 2021 kommer vi alltid att komma ihåg som sommaren vi spelade med regeringens pandemirestriktioner. För att skapa en Covid-19-säker arena med 1 meter mellan varje sällskap kunde vi enbart ta emot 155 personer per föreställning, trots utbyggnad och planer om att ta emot 300 personer.

Att fylla en läktare med 155 personer efter att kulturlivet varit på paus i nästan 1,5 år var inte lätt. Men en trogen och engagerad publik fyllde vi läktaren med 90% beläggning på våra 25 föreställningar. 

Totalt spelades 25 föreställningar. Kung Arthur drog en begränsad publik på 3500 besökare.

Personer bakom

Regissör: Hilda Ståhl

Musikregissör: Anna Ståhl

Musik: Frida Green & Christoffer Zaar

Manus: Filip Jönsson, Anna Ståhl, Hilda Ståhl, Hannes Nilsson

Ljudtekniker: Erik Jönsson

Musikproducent: Dick Örnå

Kostym: Eva Åberg

Affisch: Hilda Ståhl

Kommunikation: Hannes Nilsson

Digital Marknadsföring: Emma Nilsson


Bakom scenen

Under 2016 startades en bakom-scenen-serie på Sommarteaterns Youtube där man fick följa med bakom produktionen.

Säsong 5 började i April 2020 och var planerad att sluta i Januari 2021. På grund av Covid-19-pandemin flyttades föreställningen Kung Arthur fram till 2021. Detta gjorde att säsong 5 tog paus efter att ha publicerat endast 5 avsnitt. Bakom scenen-serien tog paus i ett år och fortsatte sedan 2021 igen med ytterliggare 3 avsnitt innan det planerade sommaruppehållet hölls. Säsongen fortsatte igen i slutet av september med att släppa ett nytt avsnitt varje torsdag fram till slutet av januari. Under hösten fick publiken under totalt 7 avsnitt följa med 22 skådespelare under en föreställningsdag på många olika upptåg. Vi firade också avsnitt 100, genom att blicka tillbaka på alla avsnitt i seriens historia. Det släpptes också avsnitt som visade arbetet med kostym, musik, manus och hur det såg ut bakom scenen under en föreställning. Säsong 5 avslutades i slutet av januari med en dubbel säsongsavslutning som tackade av 25 avsnitt.


Detta blir första säsongen som sträcker sig över 3 årtal på grund av pandemin. Säsongen startade 2020, återtogs 2021 och avslutas i januari 2022.


Avsnittet producerades av Hannes Nilsson, My Holmquist och Elias Iwenstam och redigerades av Hannes Nilsson.

Läs mer om avsnitten på vår FandomWikia

Mer...

Manuset

Filip Jönsson, Anna Ståhl, Hilda Ståhl och Hannes Nilsson skrev årets manus med en ny handling, nya karaktärer och nya budskap. Manusgruppen arbetade med manuset i hundratals timmar med start i augusti  2018 och färdigställdes precis innan årsskiftet 2018/2019.

Professionell filmning

Under De Tre Musketörernas fjärde spelvecka kom Wallén Media AB till Sommarteatern med uppdrag att spela in hela föreställningen, vilket de också gjorde. Med fyra kameror på läktaren filmade de hela föreställningen i minsta detalj. Man kommer inom kort att kunna köpa filmen på föreställningen på Sommarteaterns Vimeo-sida.


Sponsorer


 
Stort tack till alla våra samarbetspartners!
Ni gör det möjligt för oss att fortsätta utvecklas och göra det vi älskar!
Sommarteatern