DE TRE MUSKETÖRERNA 

2019


Föreställningen

På Frankrikes gator blåser en förändringens vind. Kungen och drottningen har försvunnit under tragiska omständigheter och deras unga dotter måste ta sig an rollen som statsöverhuvud. Denna svåra uppgift görs ännu svårare när Kardinalen gör allt han kan för att sätta käppar i hjulen som skulle rulla samhället framåt. Det enda som står i vägen för hans plan är tre musketörer deras nyfunna vän, D’Artagnan.

Sommarteaterns ”De tre musketörerna” är en fängslande familjemusikal med målet att utforska tankar såsom kön, förväntningar och vikten av att följa sina drömmar. Allt detta invävt i ett nät av intriger och spänning som tilltalar unga såväl som gamla.

Ombord på skeppet har vi dessutom två helt nya låtskrivare. Ystadartisterna Frida Green och Christoffer Zaar har gått från att vara beundrare till fullfjädrade sommarteatrare. Tillsammans har de skapat fler låtar än vi någonsin haft förut i en sommarföreställning förut.

Vi i sommarteatern gör allt vi kan för att representera andra människor och deras tidsåldrar i kombination med en modern och personlig twist. Vi har under årens gång skapat ett unikt koncept som är svår att uppleva på andra platser än på vår scen i Öja. Även ifall vi varje år väljer att tackla olika ämnen finns det alltid en sak gemensamt med varje projekt vi gör. Passion.

I 20 år har Sommarteatern i Ystad kämpat för att framföra högklassig underhållning med samhällsaktuella budskap för en publik i alla åldrar. Efter succéår såsom "Herkules" och "Lilla sjöjungfrun" har vi lagt in en extra växel för att säkerställa att alla förväntningar mäts, och överbevisas. Vi kämpar för att producera något som inte kan hittas på annan plats än just vår scen ute i Öja. Det är svårt att beskriva i ord. Det måste helt enkelt upplevas.Musiken

Sommaren 2018 tackade vår trogne låtskrivare David Hansson för sig, efter att ha skrivit låtar till sommarteatern i 11 år och 9 st originalföreställningar. Frida Green & Christoffer Zaar satte tänderna i det svåra och utmanande arbetet att skapa helt nya låtar till föreställningen De Tre Musketörerna som tillsammans med handlingen, skulle hålla ihop hela föreställningen.

Efter månader av arbete färdigställdes 14 låtar rekord tidigt och ensemblen kunde öva på de flesta låtar redan i mars månad. Dick Örnå producerade och arrangerade musiken i vanlig ordning, och gjorde ett enastående jobb med att skapa låtarnas "sound". Filmiskt, dramatiskt och episkt är tre ord som beskriver årets musik.

Årets föreställning fick ett ledmotiv, "Här finns hopp, här finns drömmar, här finns liv ". Delar från låten användes sedan igen, totalt 4 tillfällen för att rama in akterna och handlingen.

Det blev totalt 14 låtar i föreställningen och man fick bland annat höra D'artagnan (Ellen Leufstedt), Musketörerna (Alexander Ståhl, Max Ivarsson, Filip Jönsson), Kardinalen, Milady & Slisken (Hannes Nilsson, Sofie Ericsson, William Schmatz), Drottningen (Elin Malmborg), Värdshussystrarna (Anna Ståhl, Nicole Holmquist) och så klart HELA ensemblen sjunga.

Musiken från De Tre Musketörerna föreställningen finns på iTunes och Spotify . Låtarna filmades in av Wallén Media och släpptes på Youtube under 2020.Publiken

De Tre Musketörerna slog publikrekord med ett genomsnitt på 210 personer per föreställning vilket är en enorm ökning från förra årets 163 personer per föreställning. 

Totalt spelades 24 föreställningar. De Tre Musketörerna drog 5031 besökare, vilket är 1100 personer fler än föregående år.

Personer bakom

Regissör: Hilda Ståhl
Regiassistent: Anna Ståhl
Musik: Frida Green & Christoffer Zaar
Musikbakgrunder: Dick Örnå
Manus: Anna Ståhl, Hilda Ståhl, Hannes Nilsson, Filip Jönsson
Ljudtekniker: Tim Englén
Kostym: Eva Åberg
Sociala Medier: Emma Nilsson
Kommunikation:
 Hannes Nilsson 
Bygg: Sommarteatern-föräldrarna i ledning av Roger Persson Krook, Ingemar Jönsson & Stefan Månsson
Affisch: Helena Regefalk
Bilder: Marit Lasson, Kristin Skoog


Bakom scenen

Under 2016 startades en bakom-scenen-serie på Sommarteaterns Youtube där man fick följa med bakom produktionen.

 Säsong 4 startades under De Tre Musketörerna och i denna säsong blev avsnitten mer detaljerade men skulle inte överstiga 14 minuter. Denna säsong började i Januari, och första delen av säsongen fick man se avsnitt som handlade om förarbetet. 

Under sommaren släpptes ett par "följ med hos" där man fick följa med några skådespelare under en vanlig dag. Resten av säsongen släpps varje torsdag och kommer pågå under hösten, vilket kommer vara avsnitt som spelades in under spelveckorna.

Avsnittet producerades av Hannes Nilsson, My Holmquist och Elias Iwenstam och redigerades av Hannes Nilsson.

Läs mer om avsnitten på vår FandomWikia

Mer...

Manuset

Filip Jönsson, Anna Ståhl, Hilda Ståhl och Hannes Nilsson skrev årets manus med en ny handling, nya karaktärer och nya budskap. Manusgruppen arbetade med manuset i hundratals timmar med start i augusti  2018 och färdigställdes precis innan årsskiftet 2018/2019.

Professionell filmning

Under De Tre Musketörernas fjärde spelvecka kom Wallén Media AB till Sommarteatern med uppdrag att spela in hela föreställningen, vilket de också gjorde. Med fyra kameror på läktaren filmade de hela föreställningen i minsta detalj. Man kommer inom kort att kunna köpa filmen på föreställningen på Sommarteaterns Vimeo-sida.


Sponsorer


 
Stort tack till alla våra samarbetspartners!
Ni gör det möjligt för oss att fortsätta utvecklas.
Sommarteatern