Herkules

2018

på sommarteatern!


Föreställningen

Sommarteatern lämnar iskallt havsvatten och förflyttar oss till varmare breddgrader. Närmare bestämt antikens Grekland. Där får vi följa en pojke som inte riktigt är som alla andra. Denna pojke heter Herkules. Enda sedan barnsben har han vetat om att han är annorlunda, men det är inte förrän en alldeles speciell födelsedag som han får veta vad detta beror på. Herkules är halvgud. Med en mänsklig mamma och en gudomlig pappa tvingas han konfrontera sig själv på ett sätt han aldrig behövt förut. Men kommer Herkules behålla stadigt fotfäste på marken, eller kommer hans resa leda honom lite för nära solen?

Sommaren 2018 får publiken i Åbergs trädgård följa Herkules på hans livs största äventyr. Tillsammans med honom kommer de kämpa med frågor om att passa in, och till vilket pris. Även vikten av att vara sann mot de i sin omgivning och mot sig själv. På resan kommer de träffa antikens största gudar och gudinnor, samt utforska allting mellan himmel och underjord.

I 20 år har Sommarteatern i Ystad kämpat för att framföra högklassig underhållning med samhällsaktuella budskap för en publik i alla åldrar. Herkules är en helt nyskriven musikal med rykande färsk musik, som inte kommer svika denna tradition. Efter succéår såsom Askungen och Lilla Sjöjungfrun har vi lagt in en extra växel för att säkerställa att alla förväntningar möts, och överträffas. Vi kämpar för att producera något som inte kan hittas på annan plats än just vår scen ute i Öja. Det är svårt att beskriva i ord. Det måste helt enkelt upplevas.

Musiken

Sommaren 2018 skrev David Hansson helt ny musik till föreställningen. Dick Örnå producerade och arrangerade musiken med temat "filmiskt" och som vanligt blev det precis som önskat.

Årets föreställning fick ett ledmotiv, "Se Mig". Delar från låten "Se Mig" användes sedan igen, totalt 3 tillfällen. Publiken fick en hög igenkänningsfaktor med låten och skådespelarna märkte ett flertal gånger att människor i publiken nynnade med i både melodi och text.

Det blev totalt 8 låtar i föreställningen och man fick bland annat höra Apollon (Hannes Nilsson), Herkules (Max Ivarsson), Megara (Elise Isaksson), Hades (Filip Jönsson) & Fates (Sofie Ericsson), Athena (Anna Ståhl), mamma Élena (Eva-Lotta Larsson) & Zeus (Alexander Ståhl) och så klart HELA ensemblen sjunga.

Musiken från Herkules föreställningen finns på iTunes och Spotify.

Publiken

Herkules slog publikrekord med ett genomsnitt på 163 personer per föreställning vilket är en ökning från förra årets 144 personer per föreställning.

Totalt spelades 24 föreställningar. Herkules-föreställningen drog 4000 besökare, vilket är 800 fler än föregående år.

Personer bakom

Regissör: Hilda Ståhl
Musikansvarig: Anna Ståhl
Musik: David Hansson
Musikbakgrunder: Dick Örnå
Manus: Anna Ståhl, Hilda Ståhl, Elise Isaksson, Hannes Nilsson, Filip Jönsson
Ljudtekniker: Tim Englén
Kostym: Eva Åberg
Bygg: Sommarteatern-föräldrarna i ledning av Roger Persson Krook & Ingemar Jönsson
Marknadsföring: Hannes Nilsson
Affisch: Helena Regefalk
Bilder: Marit Lasson

Bakom scenen

Under 2016 startades en bakom-scenen-serie på Sommarteaterns Youtube där man fick följa med bakom produktionen.

Säsong 3 startades under Herkules och i den säsongen blev avsnitten längre och mer detaljerade. Avsnitten under Herkules blev omkring 15-20 minuter långa och tittarna fick en mycket djupare insyn i produktionen; från att manuset skrevs till att sista föreställningen spelades. Ett nytt koncept i serien var "Följ med hos..." där skådespelarna fick varsin dag att filma sin vardag.


Avsnitten producerades av Hannes Nilsson, Li Englén, My Holmquist och Elias Iwenstam 

Läs mer om avsnitten på vår FandomWikia

Mer...

Manuset

Anna Ståhl, Hilda Ståhl, Elise Isaksson, Hannes Nilsson och Filip Jönsson skrev årets manus med en ny handling, nya karaktärer och nya budskap. Arbetsgruppen arbetade med manuset i hundratals timmar med start i augusti  2017.

Professionell filmning

Under Herkules tredje spelvecka kom Wallén Media AB till Sommarteatern med uppdrag att spela in hela föreställningen, vilket de också gjorde. Med fyra kameror på läktaren filmade de hela föreställningen i minsta detalj. Man kommer inom kort att kunna köpa filmen på föreställningen.

Sponsorer


 
Stort tack till alla våra samarbetspartners!
Ni gör det möjligt för oss att fortsätta utvecklas.
Sommarteatern